Burritos z kurczakiem i sałatką

Przygotował:

Aaron Craze

Seria kulinarna:
Rude Boy w kuchni (odc.6)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia meksykańska
Ilość osób:
4
Czas przygotowania:
45 minut

Przepis




Do pikantnego kurczaka:
1 łyżeczka nasion kolendry
1 łyżeczka nasion fenkułu
1 łyżeczka nasion kminu
1 łyżeczka płatków suszonego czerwonego chili
1 łyżeczka papryki
1 łyżeczka pieprzu kajeńskiego
½ łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
3 ząbki czosnku, zmiażdżone
4 łyżki oliwy
2 filety z piersi kurczaka bez skóry

Do podania:
1 surowy obrany burak ćwikłowy
1 łyżka czerwonego octu winnego
8 dużych miękkich tortilli
4 liście młodej sałaty rzymskiej
150 g cheddara, startego
ok. 80 g kwaśnej śmietany lub crème fraîche
3-4 gałązki kolendry, same listki
sok z 1 limonki

Przygotowanie:
Na małej, suchej patelni lekko upraż nasiona kolendry, żeby uwolnić aromat. Przełóż zawartość patelni do moździerza, dodaj nasiona fenkułu, kminu, płatki chili, paprykę, pieprz kajeński i czarny oraz czosnek i rozetrzyj tłuczkiem. Powoli dolewaj oliwę, ostrożnie ucierając. Przelej powstałą marynatę do średniej miski. Ponacinaj każdy filet z kurczaka ostrym nożem, włóż do marynaty i starannie natrzyj. Włóż mięso do zamykanej torebki na mrożonki i zostaw w lodówce na co najmniej 2 godziny, a najlepiej na całą dobę. Tuż przed smażeniem, zetrzyj buraka do miski, dolej ocet winny i dopraw solą i pieprzem. Odstaw na około 10 minut. Wyjmij kurczaka z lodówki, pokrój na paski rozgrzej patelnię i usmaż. Dopraw do smaku. Rozkładaj tortille na desce. Każdą przykryj liściem sałaty. Połóż kilka pasków kurczaka, a następnie trochę sałatki z buraka. Posyp startym serem i nałóż porcyjkę kwaśnej śmietany lub crème fraîche oraz kilka świeżych listków kolendry. Na koniec skrop sokiem z limonki. Zawiń dół tortilli, złóż boki do wewnątrz i zwiń tak, jak krokiety. Posmaruj brzeg każdej tortilli odrobiną oliwy. Zapiecz burritos w opiekaczu do panini lub po prostu na gorącej, suchej patelni (układaj burritos skrajem ciasta do dołu), dociskając burritos drugą, ciężką patelnią. Piecz 2-3 minuty z każdej strony do czasu, aż burritos się zezłocą i będą chrupkie. Przekrój na połowy i podawaj na gorąco.

Przepis opracowany na podstawie programu „Rude Boy w kuchni”.


 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE