Pieczony camembert z podpłomykami z patelni

Pieczony camembert z podpłomykami z patelni
Oceń przepis:
17 ocen Średnia ocena: 4.50

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
ABC GOTOWANIA 5 (odc. 4)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Przekąski, Dania na karnawał i imprezę

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • pół opakowania drożdży suszonych
  • 150 ml ciepłej wody
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
  • ½ łyżeczki kuminu
  • 1 krążek dobrego sera camembert

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy dość długo ciasto. Jak będzie miękkie i elastyczne, przykrywamy je ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.
Odpowietrzamy, bijąc pięścią, zagniatamy raz jeszcze i wałkujemy dość cienkie placki, podsypując mąką.
Smażymy na suchej patelni aż zaczną puchnąć, ok. 1 minuty z każdej strony.
Jak przestygną, przechowujemy je w woreczku.
Podajemy np. z pieczonym camembertem.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE