Paul Merret

Racuchy bhaji, tarka daal i migdałowy ryż


Przepis z programu Ekonomia gastronomii (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia indyjska

Racuchy bhaji, tarka daal i migdałowy ryż
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0




Tarka daal:

3 łyżki oleju arachidowego albo roślinnego

5 ząbków czosnku, obranych i pokrojonych na cienkie plasterki

1 łyżeczka mieszanki przypraw w ziarnach (gorczycy, kminu, kolendry i łuskanego kardamonu)

250 g suszonego grochu

750 ml wody



Racuchy bhaji:

150 ml greckiego jogurtu

75 g mąki z ciecierzycy albo pszennej + 2 łyżki do oprószenia

½ łyżeczki mielonego kminu

½ łyżeczki garam masala

szczypta soli

1-2 czerwone albo zielone chili, pokrojone na cienkie plasterki

1 duża biała cebula, pokrojona na plasterki

30 g liści kolendry, umytych i posiekanych

sok z 1 limonki

¾ łyżeczki mielonej kurkumy

1 litr oleju słonecznikowego



Migdałowy ryż:

2 łyżki masła

80 g migdałów w płatkach

350 g ryżu basmati

500 ml wody



Do podania:

gęsty jogurt naturalny

czatnej z mango

liście z 4 gałązek kolendry





Tarka daal:

Rozgrzej olej w średnim rondlu na średnim ogniu. Podsmaż czosnek i przyprawy mieszając, aż się zrumienią (UWAGA – ziarna przypraw mogą podskakiwać i pękać, więc trzeba uważać na twarz i oczy). Dodaj groch, wymieszaj z przyprawami i zalej wodą. Doprowadź do wrzenia, usuwaj wypływające na wierzch szumowiny, następnie zmniejsz ogień i gotuj 35-45 min pod częściowym przykryciem, mieszając od czasu do czasu, aż groch będzie miękki i wchłonie wodę. Rozgnieć groch widelcem i dopraw do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem.



Bhajis:

W dużej misie wymieszaj jogurt z mąką, mielonym kminem, garam masalą i solą. Dodaj 3 łyżki wody i mieszaj, aż ciasto będzie gładkie. Odstaw je na bok na 15 min. Dodaj chili, cebulę, kolendrę, sok z limonki i kurkumę, i starannie wymieszaj. Odstaw ciasto na kolejne 15 min. Rozgrzej olej w głębokim garnku – kiedy wrzucony do niego skrawek bułki od razu się zrumieni, olej ma właściwą temperaturę. Nakładaj ciasto łyżką i smaż po 3 racuchy przez 3-4 min obracając je, aż będą złociste. Odławiaj je łyżką cedzakową, odkładaj na duży talerz wyłożony papierowym ręcznikiem i trzymaj w cieple.



Migdałowy ryż:

Stop w rondlu masło na małym ogniu. Dodaj migdały i smaż mieszając 2-3 min, aż będą złociste. Dodaj ryż, wymieszaj i zalej wodą. Przykryj rondel pokrywką i doprowadź do wrzenia na małym ogniu. Gotuj 8-10 min, a następnie zdejmij rondel z ognia i odstaw przykryty na bok na 5 min, a następnie przemieszaj ryż widelcem, żeby był puszysty.



Rozłóż ryż na 4 talerze, nałóż porcje daalu i po 3 racuchy bhaji, a czatnej i jogurt podaj w oddzielnych miseczkach. Przybierz porcje listkami kolendry.



powrót

Podobne przepisy

Jabłka z serem kozim, orzeszkami piniowymi i miodem
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Paszteciki ze szpinakiem i fetą
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 3 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
Cykoria w szynce pod beszamelem
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.24)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Ziemniaki z kawiorem
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni Święta (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia rosyjska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.