Maślana jajecznica z chrupiącym bekonem, tostami i duszonym szpinakiem

Jajecznica z boczkiem zobacz Jajecznica z boczkiem 2018-06-19 12:28:30
Jajecznica z boczkiem
Oceń przepis:
31 ocen Średnia ocena: 3.90

Przygotował:

Tomasz Jakubiak

Seria kulinarna:
Jakubiak rodzinnie 2 (odc. 5)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Przekąski

Składniki:

  • 10 plastrów boczku
  • 8 jajek
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • garść szczypiorku
Tosty:
  • łyżka masła
  • 4 kromki chleba tostowego
Duszony szpinak:
  • łyżka masła
  • 12 pomidorów cherry
  • łyżka orzechów piniowych
  • 2 garści szpinaku
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • pół cytryny

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Wyłóż blachę papierem do pieczenia, a następnie rozłóż na niej plastry boczku i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 150 stopni, na ok. 10 minut.
Na patelnię nałóż łyżkę masła i podsmaż chlebek. Gdy tosty się zarumienią, zdejmij je z patelni i przełóż na talerz.
Na tę samą patelnię dodaj jeszcze raz łyżkę masła i wrzuć pomidorki, orzechy i szpinak. Dopraw solą, pieprzem i dolej soku z cytryny. Duś na małym ogniu tak, aby szpinak zrobił się miękki. Zdejmij szpinak z patelni i nałóż na talerz obok tostów.
Teraz przygotuj jajecznicę. Wbij na patelnię jajka. Poczekaj, aż białko się trochę zetnie i dopiero zacznij mieszać, dodaj garść pociętego szczypiorku, a do smaku przypraw solą i pieprzem. Śniadanie podawaj z chrupiącym bekonem. Smacznego!

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE