James  Martin

Pot-au feu


Przepis z programu James Martin w Bretanii (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Pot-au feu
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

100 g masła

6 kawałków żabnicy

6 młodych rzepek (przekrojonych na pół)

1 szalotka (pokrojona w cienkie krążki)

300 g łososia (bez ości

pokrojonego w kostkę)

30 sercówek

4 gałązki tymianku (posiekanego)

50 ml pernodu

12 langust

200 g łupacza (bez ości

pokrojonego w kostkę)

20 małży

100 ml wody

6 dużych krewetek (obgotowanych)

300 ml śmietany kremówki

parę kropel soku z cytryny

pęczek pietruszki (posiekanej)

pęczek trybuli (posiekanej)

 

 

Przygotowanie:


W dużym rondlu stopić na średnim ogniu masło i dodać kawałki żabnicy. Zrumienić lekko z jednej strony, dorzucić młode rzepki oraz krążki szalotki i gotować 2-3 minuty. Przewrócić kawałki ryby, żeby zrumieniły się z drugiej strony. Dodać pokrojonego łososia, a następnie sercówki i tymianek. Gotować 2-3 minuty. Wlać pernod i odczekać, aż połowa płynu wyparuje. Następnie dodać langusty, łupacza i małże, wlać wodę i przykryć pokrywką. Gotować ok. 2-3 minuty. Zamieszać i przykryć ponownie na 4 minuty. Dodać krewetki, potem śmietanę, i doprowadzić do wrzenia. Mieszając, dodać sok z cytryny, zioła, sól i pieprz. Doprawić do smaku. Podawać z chlebem.

powrót

Podobne przepisy

Wędzony łupacz w sosie maślano-szczypiorkowym na szpinaku
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.4)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania z ryb
Sola z owocami morza
Przepis z programu Kuchenna jazda (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
Mule
  Vienio
Przepis z programu Ślinotok (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza, Dania na walentynki

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.