Miecznik grillowany

Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- ABC gotowania - kuchnia włoska (odc. 8)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z ryb
- Kuchnia świata:
- Kuchnia włoska
Składniki:
- 4 grube plastry świeżego miecznika
- 2 ząbki czosnku
- ½ pęczka świeżego oregano
- ½ pęczka naci pietruszki
- kilka gałązek tymianku
- sok z cytryny
- skórka starta z ½ pomarańczy
- sól
- pieprz
- oliwa
Przygotowanie:
Miecznika przyprawiamy solą i pieprzem i odkładamy. Łączymy ze sobą drobno poszatkowane zioła, przeciśnięty przez praskę czosnek, sok i skórkę z cytryny i skórkę z pomarańczy. Dolewamy do całości kilka łyżek dobrej oliwy.
Rozgrzewamy patelnię grillową, jak będzie mocno nagrzana lekko smarujemy ją oliwą i od razu układamy rybę na patelni. Grillujemy ją maksymalnie 1 minutę z każdej strony jeśli chcemy, żeby była soczysta, a nawet lekko nie dociągnięta w środku. Po przewróceniu na drugą stronę od razu polewamy ją częścią dressingu. Ściągamy z patelni, polewamy resztą sosu i serwujemy gorącą.
Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 129 innych kanałów? Pakiet Optimum+ w promocyjnej cenie! ZAMÓW ONLINE
Komentarze