Janella  Purcell

Placek z niespodzianką


Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

Placek z niespodzianką
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0




Ciasto

12 g świeżych drożdży

szczypta soli

1 i 1/3 filizanki ciepłej wody

pół filiżanki oliwy z oliwek

500 g mąki

półtorej łyżeczki soli



Dodatki

100 g salami

150 g mozzarelli

4 grillowane szparagi

dojrzały pomidor

2 filiżanki dzikiej rukoli

100 g pasty z czarnych oliwek



Przygotowanie

Drożdże z cukrem rozprowadzamy w wodzie i posypujemy odrobiną mąki. Odstawiamy na 5 minut. Mieszamy mąkę, sól, dodajemy drożdże i zagniatamy gładkie, miękkie ciasto. Wałkujemy je na placek o średnicy 25 cm. Smażymy go z obu stron na patelni, aż będzie miękki i rumiany. Usmażony placek smarujemy pastą oliwkową. Układamy pozostałe składniki. Skrapiamy sokiem z cytryny i oliwą, ciasno zwijamy i przecinamy na pół.





powrót

Podobne przepisy

Kanapka dla chłopa
Gary  Mehigan
Przepis z programu Męski weekend (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Jaja a la flamenco
Gary  Mehigan
Przepis z programu Męski weekend (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska
Podsmażane szparagi
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Chrupiące grzanki z pomidorami i wędzoną makrelą
Andrzej Polan
Przepis z programu Polska ze smakiem 6
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia polska
Irlandzki colcannon
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia irlandzka

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.