Risotto z fenkułami w sosie cytrynowym

Risotto z fenkułami w sosie cytrynowym
Oceń przepis:
15 ocen Średnia ocena: 3.60

Przygotował:

Jola Słoma

Seria kulinarna:
ATELIER SMAKU na Sycylii (odc. 3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie
Kuchnia świata:
Kuchnia międzynarodowa
Ilość osób:
4

Składniki:

  • 40 dag ryżu arborio
  • 40 dag fenkuła
  • 20 dag marchwi
  • 1 szkl. zielonych oliwek z zalewą
  • 6 łyżek oliwy
  • 150 ml mleka kokosowego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka suszonego peperoncino
  • 2 łyżeczki suszonego oregano
  • 2 łyżeczki suszonego rozmarynu
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • 1/4 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
  • 1 1/2 łyżeczki soli
  • otarta skórka z 1/2 cytryny
  • sok z 1/2 cytryny
  • ok. 1 litr wody
  • kilka gałązek pietruszki do dekoracji

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Rozgrzewamy oliwę na patelni i smażymy na niej pokrojonego fenkuła w paski i marchewkę w plastry ok. 5 minut, cały czas mieszając. Dodajemy ryż i smażymy jeszcze minutę, ciągle mieszając. Dolewamy wodę w takiej ilości, która przykryje ryż i dosypujemy soli. Gotujemy ok. 15 minut od czasu do czasu mieszając i dodając gorącej wody, tak aby ryż był ciągle przykryty. Dolewamy mleko kokosowe i dorzucamy przyprawy, oliwki wraz z zalewą i sos sojowy. Gotujemy jeszcze kilka minut. Gdy ryż będzie miękki, a sos stanie się zawiesisty, dodajemy sok z cytryny i otartą z niej skórkę. Risotto podajemy posypane natką pietruszki.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA