Wieniec bezowy z kremem śmietankowym i konfiturą malinową

Wieniec bezowy z kremem śmietankowym i konfiturą malinową
Oceń przepis:
80 ocen Średnia ocena: 3.70

Przygotował:

Sugarlady Agata Stankiewicz

Seria kulinarna:
Słodka jak Sugar (odc. 7)
Trudność:
średnie
Rodzaj dania:
Bezy
Kuchnia świata:
Kuchnia międzynarodowa

Składniki:

  • Beza:
  • 6 białek
  • 300 g cukru drobnego
  • 1 łyżeczka octu
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Konfitura malinowa:
  • 400 g malin
  • ⅓ - ½ szklanki cukru
  • sok z ½ cytryny
  • 2 łyżeczki agaru
Krem:
  • 400 ml śmietanki 36%
  • 250 g mascarpone
  • 2-3 łyżki cukru pudru

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Białka w temp pokojowej ubij do uzyskania piany. Następnie dosypuj cukier partiami, łyżka po łyżce. Ubijaj do całkowitego rozpuszczenia się cukru przez około 10-12 minut. Na koniec dodaj ocet i mąkę.

Na papierze do pieczenia narysuj 2 okręgi, jeden mniejszy, drugi większy, będzie ci łatwiej uformować wieniec z bezy. Wyłóż ciasto w uzyskany kształt. Wstaw do piekarnika, rozgrzanego do 130 stopni C, funkcja termoobieg. Od razu po wsadzeniu obniż temperaturę do 100 stopni C i piecz przez 3 godziny.

Maliny z cukrem i sokiem zagotuj. Dodaj agar i gotuj 2 minuty. Konfiturę wystudź i wstaw do lodówki.

W misie miksera umieść schłodzoną śmietankę, mascarpone i cukier puder. Ubij do uzyskania gęstego kremu.

Na bezę wyłóż krem, następnie nałóż konfiturę i udekoruj owocami.

 

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA