Hot dog z białą kiełbasą i domową harissą

Hot dog z białą kiełbasą i domową harissą
Oceń przepis:
3 oceny Średnia ocena: 3.70

Przygotował:

David Gaboriaud

Seria kulinarna:
Bitwa na smaki: David vs Matteo 3 (odc. 1)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Przekąski
Kuchnia świata:
Kuchnia międzynarodowa

Składniki:

  • 2 bagietki
  • 4 białe kiełbasy
  • 4 łyżki posiekanego szczypiorku
  • kilka listków rukoli do dekoracji
harissa:
  • garść papryczek chili
  • 2 ząbki czosnku
  • pół płaskiej łyżeczki kuminu
  • pół płaskiej łyżeczki nasion kolendry
  • pół cytryny
  • kilka łyżek oliwy z oliwek
  • sól

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Przygotuj harissę. Upraż przyprawy na suchej patelni, aż poczujesz charakterystyczny i przyjemny zapach. Odstaw do wystygnięcia i następnie rozetrzyj je w moździerzu.

Papryczki posiekaj. Ząbki czosnku obierz ze skóry i pokrój w kawałki. Zmiksuj paprykę, czosnek i przyprawy z oliwą z oliwek na gładką masę. Dopraw solą i pokrop sokiem z cytryny do smaku.


Bagietki lub pieczywo do hot dogów przekrój na pół, następnie każdą połówkę przekrój jeszcze wzdłuż. Ale nie do końca!

Wysmaruj połówki pieczywa dwoma łyżkami oliwy i odrobiną harissy. Białe kiełbasy podsmaż kilka minut ze wszystkich stron. Przełóż kiełbasy do połówki bagietki. Dodaj więcej harissy, posyp posiekanym szczypiorkiem i udekoruj listkami rukoli.

 

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów Platformę CANAL+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i prawie 130 innych kanałów? Pakiet Optimum+ za 49,99 zł/mies ZAMÓW ONLINE