Baba ponczowa

Baba ponczowa
Oceń przepis:
8 ocen Średnia ocena: 3.90

Przygotował:

Jacek Sikora

Seria kulinarna:
Słodki drań (odc.19)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka, Potrawy wielkanocne
Kuchnia świata:
Kuchnia międzynarodowa

Składniki:

Poncz

  • 300 ml syropu ze skórek pomarańczowych
  • 150 ml rumu
  • cytryna

Lukier

  • 2 opakowania lukru cytrynowego

Kalkulator wag i miar

Przepis

Do robota kuchennego wsyp mąkę, sól, cukier i otartą skórkę cytrynową. Jednocześnie rozpuść drożdże w mleku. Dodaj całe jajka i wymieszaj. Dodaj rozczyn do suchej mieszanki. Dokładnie wymieszaj w mikserze na początku na niskich obrotach potem na szybkich przez chwilę. Dodaj miękkie masło i mieszaj kolejne 2 minuty. Formę z kominkiem napełnij ciastem. Wstaw do piekarnika nastawionego na 50 stopni C na 45 minut. Jak wyrośnie piecz około 40 minut w 200 stopniach C. Ciasto ponakłuwaj patyczkiem, aby poncz lepiej się rozszedł po babie. Syrop z pomarańczy wymieszaj z sokiem i skórką z cytryny oraz alkoholem. Nasącz nim ciasto. Odstaw na kilka godzin. Ciasto wyjmij z foremki i przełóż na talerz. Polukruj babę.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE