Pieczone sznycle z kurczaka z sałatką z kopru włoskiego

Pieczone sznycle z kurczaka z sałatką z kopru włoskiego
Oceń przepis:
25 ocen Średnia ocena: 4.10

Przygotował:

Donna Hay

Seria kulinarna:
Donna Hay - szybkie, świeże, proste (odc. 7)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Ilość osób:
2

Przygotowanie:






Sznycle z kurczaka:
3 kromki (100 g) białego chleba
50 g masła
2 łyżeczki świeżego tymianku
sól morska i grubo mielony czarny pieprz
2 piersi kurczaka o wadze 200 g każda, sprawione i przecięte poziomo na pół
cząstki cytryny, do podania

Sałatka z kopru włoskiego:
1 bulwa kopru włoskiego, pokrojona w cienkie plastry
2 łyżki posiekanego szczypiorku
¼ szklanki posiekanych liści pietruszki
2 łyżki majonezu
1 łyżka soku cytryny
1 łyżka wody

Przygotowanie:
Zemleć w blenderze chleb z dodatkiem masła, tymianku, soli i pieprzu, aby powstały drobne okruchy. Umieścić piersi kurczaka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i nałożyć na wierzch duże porcje panierki. Wstawić pod nagrzany grill piekarnika i piec 7–8 minut, aż mięso będzie dobre, a panierka rumiana. Włożyć do miski plastry kopru włoskiego i posiekane zioła. Ubić majonez z sokiem z cytryny i wodą, polać sałatkę dressingiem i wymieszać. Podawać sznycle z sałatką i cząstkami cytryny.

© Donna Hay

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE