Sałata mieszana z wątróbkami z patelni i sosem malinowym

Przygotował:

Agnieszka Kręglicka

Seria kulinarna:
Para w kuchni (odc.11)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne, Sałatki, sałaty i surówki, Dania dietetyczne
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska

Składniki:

Składnik główny

  • 2 garście wymieszanych liści roszponki, małego szpinaku, lollo rosso i radicchio

Wkładka

  • 200 g oczyszczonych wątróbek drobiowych
  • olej, pieprz

Dodatki

Sos

  • 6 łyżek oliwy extra vergine
  • 2 łyżki syropu malinowego
  • 3 łyżki czerwonego octu winnego
  • łyżeczka musztardy dijońskiej
  • sól, pieprz

Kalkulator wag i miar

Przepis

Musztardę wymieszać z octem, syropem malinowym, solą i pieprzem, stopniowo dolewać oliwę ciągle mieszając, aby sos stał się gęsty i kremowy w konsystencji. Dosmakować, powinien być wyraźnie słodko-kwaśny i lekko ostry od musztardy i pieprzu. Wątróbki usmażyć na gorącym oleju, powinny pozostać różowe w środku, doprawić pieprzem. Osuszone sałaty porwać i wymieszać w dużej misce z oliwą i octem. Sałatę ułożyć na indywidualnych talerzach, na każdą porcję położyć kilka usmażonych wątróbek, talarki czerwonej cebuli i kilka malin. Sos malinowy podać obok.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE