Sałata mieszana z wątróbkami z patelni i sosem malinowym

Oceń przepis:
Przygotował:
Agnieszka Kręglicka
- Seria kulinarna:
- Para w kuchni (odc.11)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne, Sałatki, sałaty i surówki, Dania dietetyczne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia francuska
Składniki:
Składnik główny
- 2 garście wymieszanych liści roszponki, małego szpinaku, lollo rosso i radicchio
Wkładka
- 200 g oczyszczonych wątróbek drobiowych
- olej, pieprz
Dodatki
- talarki czerwonej cebuli
- świeże maliny
- oliwa extra vergine
- ocet winny
Sos
- 6 łyżek oliwy extra vergine
- 2 łyżki syropu malinowego
- 3 łyżki czerwonego octu winnego
- łyżeczka musztardy dijońskiej
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Musztardę wymieszać z octem, syropem malinowym, solą i pieprzem, stopniowo dolewać oliwę ciągle mieszając, aby sos stał się gęsty i kremowy w konsystencji. Dosmakować, powinien być wyraźnie słodko-kwaśny i lekko ostry od musztardy i pieprzu. Wątróbki usmażyć na gorącym oleju, powinny pozostać różowe w środku, doprawić pieprzem. Osuszone sałaty porwać i wymieszać w dużej misce z oliwą i octem. Sałatę ułożyć na indywidualnych talerzach, na każdą porcję położyć kilka usmażonych wątróbek, talarki czerwonej cebuli i kilka malin. Sos malinowy podać obok.
Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?
Sałatki, sałaty i surówki
Dania mięsne
Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 129 innych kanałów? Pakiet Optimum+ w promocyjnej cenie! ZAMÓW ONLINE
Komentarze