Migdałowe pierniki z żurawinowym lukrem

Migdałowe pierniczki z żurawinowym lukrem
Oceń przepis:
21 ocen Średnia ocena: 4.30

Składniki:

  • 10 dag mąki migdałowej
  • 10 dag mąki kukurydzianej
  • 5 dag mielonego siemienia lnianego
  • 1 łyżeczka przyprawy piernikowej
  • 10 dag cukru
  • 50 ml oleju
  • 50 ml mleka kokosowego
  • 50 ml wody
  • Lukier
  • 10 dag cukru pudru
  • 5 łyżeczek soku z crunberry
  • garść szuszonej żurawiny amerykańskiej

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Mieszamy suche składniki ciasta, dodajemy olej, mleko kokosowe, wodę i zagniatamy ciasto. Wykładamy na stolnicę i rozwałkowujemy na placek o grubości ok. pół centymetra. Wykrajamy foremką pierniczki i pieczemy w rozgrzanym do 180ºC piekarniku przez ok. 5 minut. Gdy pierniki przestygną, smarujemy je lukrem przygotowanym z cukru pudru wymieszanego z sokiem z Crunberry i dekorujemy jej suszonymi owocami. Jeśli chcemy, by były bardziej kruche, przechowujemy je w zamkniętym naczyniu. Teoretycznie... bo jak praktyka wykazuje, w ciągu kilku dni znikają z puszki lub ze słoika.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA