Jan i Jakub   Kuroniowie

Pasta a la Norma


Przepis z programu Kuroniowie rozgryzają (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

odsłon: 9489

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

100 g oliwy extra virgin

pół czerwonej cebuli

bakłażan

500 g pomidorów (mogą być z puszki)

500 g makaronu typu rigatoni (grube rurki)

200 g sera ricotta salata (to specjalna odmiana ricotty – sprasowanej posolonej i wysuszonej) lub inny ser np. parmezan

sól

świeżo mielony pieprz

po łyżce posiekanej świeżej bazylii

tymianku

pól łyżki natki pietruszki

szczypta ostrego chili

ew. 2 ząbki czosnku i kilka posiekanych listków świeżej mięty

 

Przygotowanie:

Bakłażany kroimy w plastry, solimy i odstawiamy na pół godziny. Gdy się „spocą” osuszamy je papierowym ręcznikiem. Na oliwie podsmażamy posiekaną cebulę i ew. czosnek. Dodajemy bakłażany i smażymy razem około 8 minut. Na koniec dodajemy pomidory, tymianek, bazylię i dusimy razem jeszcze ok. 10 minut. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem. Makaron gotujemy al dente. Mieszamy z warzywami, posypujemy serem ricotta salata. Podajemy makaron udekorowany miętą, pietruszką i posypany delikatnie chilli.

powrót

Podobne przepisy

Kolorowe kluchowisko - Izabela Kulińska
Przepis z programu Warsztaty smaku kuchni+: wyjadacze (odc. 5)
trudność: trudne
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia polska
Cannelloni ze szpinakiem
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski, Zapiekanki
Makaron fusilli z młodym szpinakiem, pomidorami i cielęciną
Przepis z programu Spalony? (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Makarony, kluski
Smażony makaron z chińskim szczypiorkiem
Sophie Grigson
Przepis z programu Zielnik Sophie Grigson (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia chińska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.