Crespelle

Crespelle
Oceń przepis:
5 ocen Średnia ocena: 3.80
Seria kulinarna:
Słoneczne smaki Sophie (odc.1)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Inne
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska

Przepis


Ciasto naleśnikowe
mąka
2 jajka
mleko
tarty parmezan (kilka garści)

Nadzienie
kilka plasterków prosciutto crudo
ser ricotta
mozzarella
posiekana natka pietruszki
gałka muszkatołowa
sól, pieprz do smaku

Sos
oliwa
czosnek
puszka krojonych pomidorów
kilka łyżek przecieru pomidorowego
sól i pieprz

Przygotowanie ciasta
Do miski wsypać mąkę, zrobić dołek i wbić jajka. Dodać starty parmezan. Mieszać, zaczynając od środka i wlewać stopniowo mleko, aż ciasto nabierze konsystencji rzadkiej śmietany. Smażyć naleśniki (z obu stron) na patelni na odrobinie oleju. Gotowe układać na talerzu w stosik, przekładając kawałkami pergaminu, żeby się nie posklejały.

Przygotować nadzienie
W misce wymieszać drobno pokrojone prosciutto, ricottę, pokrojoną na małe kawałeczki mozzarellę i posiekaną natkę pietruszki. Przyprawić solą, pieprzem i świeżo startą gałką muszkatołową, wymieszać. Na oliwie zrumienić pokrojony czosnek. Dodać pomidory z puszki, przecier, wymieszać, przyprawić solą i pieprzem. Pogotować na małym ogniu 15-20 minut. Na każdy naleśnik nałożyć kopiastą łyżkę nadzienia i zawijanąć, podwijając brzegi pod spód.
Ułożyć naleśniki pojedynczą warstwą w naczyniu do zapiekania. Pół godziny przed podaniem wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiec, aż sos będzie bulgotać.

© Sophie Grigson

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE