Jacques Pépin

(odc.15)kiełbasa zapiekana z ziemniakami


Przepis z programu Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

(odc.15)kiełbasa zapiekana z ziemniakami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 łyżka oliwy dobrej jakości

4 średnie cebule (w sumie około 450 g)

przekrojone w poprzek na pół

12 małych młodych ziemniaków (w sumie około 450 g) obranych lub nie obranych (do wyboru)

około 16 nie obranych ząbków czosnku

½ łyżeczki soli

6 włoskich kiełbasek (około 450 g)

3 pikantne i 3 łagodne

450 g polskiej kiełbasy pokrojonej na 4 kawałki

2 gałązki świeżego rozmarynu

1 łyżka posiekanej świeżej natki

 

 

Przygotowanie:


Piekarnik rozgrzać do 220 stopni C. Na blasze do pieczenia położyć duży arkusz grubej folii aluminiowej. Połową arkusza przykryć dno blachy. Reszta powinna zwisać na zewnątrz. Na folię wlać oliwę. Połówki cebul obtoczyć w oliwie. Równomiernie rozłożyć ziemniaki i czosnek. Posypać solą. Między warzywami umieścić kiełbasę. Na wierzch wrzucić rozmaryn. Składniki powinny tworzyć pojedynczą warstwę. Przykryć je drugą połową folii. Zagiąć na brzegach, aby powstało szczelne zamknięcie.

powrót

Podobne przepisy

Zapiekany omlet z brokułami
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Zapiekanka z bekonu i jaj
Annabel  Langbein
Przepis z programu Annabel Langbein - kuchnia w stylu wolnym (odc. 1)
trudność: brak
rodzaj dania: Zapiekanki
Zapiekanka z bakłażana
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.