Ziemniaki à la boulangère

Ziemniaki à la boulangère
Oceń przepis:
19 ocen Średnia ocena: 3.50
Seria kulinarna:
Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 7)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Zapiekanki
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska

Przygotowanie:

Składniki:
3 łyżki masła
łyżka oliwy
4 cebule pokrojone w plasterki
kilogram ziemniaków w cienkich talarkach
500 ml bulionu wołowego
sól, pieprz i tymianek


Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 150ºC. Roztopić połowę masła z oliwą na patelni i zrumienić cebulę, przez ok. 15 minut. Rozłożyć połowę cebuli na dnie brytfanny. Na niej ułożyć warstwę ziemniaków, posolić, popieprzyć i posypać tymiankiem. Położyć kolejną warstwę cebuli i ostatnią ziemniaków, polać bulionem. Zakryć folią i zapiekać, aż płyn się wchłonie, przez 2 – 3 godziny. Jeśli chcemy, żeby wierzch był chrupki, należy zdjąć folię na ostatnią godzinę.

UWAGA: miarka kanadyjska to 250 ml, czyli odpowiednik naszej szklanki.

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za 19,99 zł przez 5 mies. ZAMÓW ONLINE