Zapiekanka z bekonu i jaj

Zapiekanka z bekonu i jaj
Oceń przepis:
8 ocen Średnia ocena: 3.90

Przygotował:

Annabel Langbein

Seria kulinarna:
Annabel Langbein - kuchnia w stylu wolnym (odc. 1)
Rodzaj dania:
Zapiekanki
Ilość osób:
6

Składniki:

  • 3 płaty (450 g) gotowego
  • słonego kruchego ciasta
  • 250 g boczku pokrojonego w 2 cm kostkę
  • 2 średnie ziemniaki
  • obrane
  • ugotowane i pokrojone w cienkie plastry
  • 3 łyżki stołowe posiekanych ziół (na przykład natki
  • bazylii
  • szczypiorku lub zielonej części dymki)
  • 14 jaj
  • ¾ szklanki mleka
  • 1 łyżeczka soli
  • świeżo zmielony czarny pieprz

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 200°C. Wstaw do środka blachę, żeby się rozgrzała. Dzięki temu spód zapiekanki będzie chrupki. Wytnij kawałek pergaminu o wymiarach 40 x 30 cm. Sprawdź, czy zakrywa całe dno i wystaje ok. 3-4 cm ponad krawędź naczynia, w którym będziesz piekła zapiekankę. Wyjmij pergamin, połóż na desce. Oprósz mąką. Połóż na nim dwa placki ciasta. Dociśnij je i cienko rozwałkuj, żeby pokryły cały pergamin. Przenieś całość i zsuń ciasto do naczynia na zapiekankę. Ciasto powinno zakryć dno i wystawać 3-4 cm ponad krawędź. Na dno wysyp boczek. Nałóż plastry ziemniaków, posyp ziołami. Wbij 8 całych jaj. Do miski wbij pozostałe 6 jaj, wlej mleko, dodaj sól i pieprz. Ubij całość. Wlej na zapiekankę. Resztę ciasta cienko rozwałkuj, pokrój w wąskie paski. Ułóż w kratkę na zapiekance. Włóż na rozgrzaną blachę i wstaw do pieca. Piecz przez 12-15 minut, aż ciasto wyrośnie i stanie się złociste. Zmniejsz temperaturę do 180°C i piecz, aż całość będzie gotowa. Powinno to zająć 35-40 minut. Podawaj ciepłą lub o temperaturze pokojowej z sałatką, piklami lub chutneyem. Można przechowywać w lodówce w zamkniętym pojemniku przez 2-3 dni.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA