Szaszłyki wołowe z brzoskwiniami i szalotkami marynowanymi w dżemie morelowym

Szaszłyki wowłowe z brzoskwiniami
Oceń przepis:
3 oceny Średnia ocena: 3.00

Przygotował:

Tomasz Jakubiak

Seria kulinarna:
Jakubiak lokalnie 4 (odc. 7)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne

Składniki:

  • 500 g rostbefu wołowego
  • Marynata:
  • pół szklanki whisky
  • 50 ml oliwy
  • 2 gałązki świeżej mięty
  • sok z cytryny
  • 2 łyżki dżemu morelowego
  • 6 cebul szalotek
  • 4-5 brzoskwiń ufo
  • Sałatka:
  • 0,5 kg ugotowanych ziemniaków w łupinie
  • pieprz do smaku
  • 3 gałązki estragonu
  • 50 ml oliwy
  • pół cytryny
  • zielona papryczka chili
  • cykoria
  • 4 ząbki marynowanego czosnku
  • garść kiełków groszku
  • garść kiełków buraka
  • łyżka sosu sojowego
  • sól
  • pieprz

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Rostbef pokrój na średnie kawałki. Przygotuj marynatę. Do miski wlej whisky, oliwę i sok z cytryny. Dodaj miętę, dżem i połówki szalotek. Na patyki nadziej kolejno cebulę, wołowinę i kawałki brzoskwini. Szaszłyki odstaw na ok. 20 minut. Przygotuj sałatkę ziemniaczaną. Ugotowane ziemniaki pokrój na ćwiartki i włóż do miski. Dopraw je pieprzem, estragonem i polej oliwą oraz sokiem z cytryny. Ziemniaki ugrilluj na patelni. Do podpieczonych ziemniaków dodaj pokrojoną papryczkę chili, cykorię i czosnek. Do sałatki dodaj kiełki groszku i buraka. Warzywa polej sosem sojowym i oliwą. Dopraw solą i pieprzem. Szaszłyki usmaż na patelni grillowej i podaj je z sałatką. Smacznego!

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA