David Gaboriaud

Mule po prowansalsku


Przepis z programu David w Europie 2 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza, Dania na walentynki
kuchnia świata: Kuchnia francuska

odsłon: 3878

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

1 kg świeżych muli Bouchot (francuskie), starannie umytych i wyszorowanych

2 duże pomidory odmiany bawole serce, pokrojone w kostkę

4 ząbki czosnku, drobno posiekane

4 szalotki, drobno posiekane

1,5 szklanki białego wytrawnego wina

50 g masła

2 łyżki oliwy z oliwek

garść liści bazylii

1 bagietka

Przygotowanie:

Na patelni zeszklij 3 szalotki na oliwie z oliwek, dodaj pomidory, dopraw solą i całość duś ok 15 minut. Na koniec dodaj czosnek i wymieszaj. Odstaw na bok.
W dużym garnku zeszklij na maśle pozostałą szalotkę, dodaj białe wino i doprowadź do wrzenia. Gotuj 2 minuty, aż alkohol wyparuje, dodaj mule, wymieszaj, przykryj i gotuj na mocnym ogniu 3-4 minuty.
Na koniec wstrząśnij garnkiem, by smaki się dobrze połączyły i odłóż przykrywkę. Wlej sos pomidorowy, dodaj liście bazylii i wymieszaj.
Serwuj od razu prosto z garnka ze świeżą i chrupiącą bagietką

powrót

Podobne przepisy

Cavatelli z małżami
Antonio  Carluccio
Przepis z programu Antonio Carluccio ucztuje w południowej Italii Apulia (odc.3)
trudność: brak
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Krewetki w soli i pieprzu
Przepis z programu Luke Nguyen w Wietnamie (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska
Krewetki gotowane po jamajsku
Ainsley Harriot
Przepis z programu Grillowanie z Ainsleyem od A do Z (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia jamajska
Krokiety z ogonkiem
Gosia  Molska
Przepis z programu Babeczki wielkanocne (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Owoce morza
Małże po marokańsku
Antony Worrall Thompson
Przepis z programu Antony w Maroku (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia marokańska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.