Faszerowana kałamarnica z grilla z sosem pomidorowym

Faszerowana kałamarnica z grilla z sosem pomidorowym
Oceń przepis:
8 ocen Średnia ocena: 4.50

Przygotował:

Ainsley Harriot

Seria kulinarna:
Grillowanie z Ainsleyem od A do Z
Trudność:
trudne
Rodzaj dania:
Owoce morza, Dania z grilla
Kuchnia świata:
Kuchnia grecka

Składniki:

  • tuszka kałamarnicy

Kalkulator wag i miar

Przepis

Tuszkę kałamarnicy ponacinać z obu stron na krzyż, na głębokość kilku milimetrów. Na oliwie zeszklić cebulę z czosnkiem, połowę przełożyć do miski, połowę zostawić na patelni do sosu. Na odrobinie oliwy przez parę minut dusić porwane na kawałki liście szpinaku. Przełożyć do miski z cebulą. Dodać ugotowany ryż, wymieszać. Wcisnąć trochę soku z cytryny, dodać posiekaną miętę, wymieszać. Przyprawić solą i pieprzem do smaku, wymieszać. Szpinakowym farszem nadziać kałamarnicę, wpychając go palcami do końca tuszki. Brzegi kałamarnicy spiąć wykałaczką, namoczoną uprzednio na 15 minut w zimnej wodzie. Nadzianą tuszkę posypać pieprzem i posmarować oliwą, ułożyć na ruszcie i piec 5-6 minut, obracając, aby się równo przypiekła.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE