Napoleonki z jeżynami

Napoleonki z jeżynami
Oceń przepis:
6 ocen Średnia ocena: 3.30
Seria kulinarna:
Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 14)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska

Składniki:

  • Ciasto filo:
  • 2 płaty ciasta filo przecięte na pół
  • 3 łyżki roztopionego masła klarowanego
  • łyżka cukru klonowego
  • 3 łyżki drobno pokrojonych orzechów laskowych

Nadzienie:

  • miarka gęstej śmietany
  • syrop klonowy do posłodzenia
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 450 g jeżyn

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do 190ºC. Rozłożyć płat filo na blacie. Posmarować roztopionym masłem. Posypać łyżeczką cukru i orzechami. Przyszykować w ten sam sposób 3 kolejne płaty. Pokroić każdy z nich na 8 prostokątów. Ułożyć na blasze i piec do chrupkości, ok. 7 minut. Ubić śmietanę z cukrem i ekstraktem wanilii. Złożyć deser tuż przed podaniem. Ułożyć ciasto na talerzyku. Nałożyć krem, a w niego włożyć jeżyny. Przykryć drugim kawałkiem ciasta filo.

UWAGA: miarka kanadyjska to 250 ml, czyli odpowiednik naszej szklanki.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA