Paul Merret

Kotleciki z ryby


Przepis z programu Czego nie wiecie o... (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

Kotleciki z ryby
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Kotleciki

1 kg wędzonego łupacza

1 litr mleka 3,2 %

4 ziemniaki

2 łyżki posiekanej natki pietruszki

2 jajka

600 ml mleka

100 g mąki

300 g bułki tartej

olej roślinny

sól i pieprz



Sos

70 g masła

30 g mąki

600 ml mleka (zachowane z gotowania ryby)

1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki



Do podania: 4 jajka



Przygotowanie

Przygotować kotleciki: Usunąć z ryby skórę i ości. Ziemniaki obrać, pokroić na ćwiartki I ugotować w osolonym wrzątku. Włożyć rybę do rondla, zalać mlekiem, powoli doprowadzić do wrzenia i zdjąć z ognia. Wyjąć rybę z mleka i osączyć na durszlaku. Mleko z gotowania ryby przecedzić i zachować.

Podzielić rybę na płatki i umieścić w misce. Przecisnąć ziemniaki przez praskę wprost do ryby. Dodać natkę, sól i pieprz do smaku i delikatnie wymieszać wszystko razem. Przy pomocy kółka uformować 4 kotleciki i wstawić do lodówki na przynajmniej pół godziny.



Przygotować sos

W małej miseczce zmieszać masło z mąką. Mleko pozostałe z gotowania ryby wlać do rondla i doprowadzić niemal do wrzenia. Masło z mąką pokruszyć na kawałki i wrzucić do mleka. Mieszając trzepaczką, gotować na małym gazie, aż sos zgęstnieje. Usmażyć kotleciki: wbić jajka do miski, wlać mleko i lekko ubić razem trzepaczką. Mąkę i bułkę wsypać do oddzielnych misek. Panierować kotleciki kolejno w mące, jajku z mlekiem i bułce tartej. Rozgrzać na patelni olej roślinny i smażyć na złoty kolor, po ok. 10 minut z obu stron. Wrzucić natkę do sosu, doprawić do smaku i odstawić na chwilę. Na odrobinie oleju usmażyć jajka sadzone. Na talerze wlać porcje sosu, ułożyć na środku po kotleciku i na wierzch nałożyć po jajku sadzonym.





© Paul Marrett

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.