Grochówkokapuśniak

Grochówkokapuśniak
Oceń przepis:
28 ocen Średnia ocena: 4.20

Przygotował:

Jola Słoma

Seria kulinarna:
Zimowe ATELIER SMAKU (odc.2)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie, Zupy

Składniki:

  • 25 dag suchego łuskanego grochu
  • 70 dag ziemniaków
  • 20 dag marchwi
  • 10 dag pietruszki
  • 50 dag kiszonej kapusty
  • 1/2 kostki wędzonego tofu
  • 5 dag suszonych wędzonych śliwek
  • 6 łyżek oleju
  • 10 ziaren ziela angielskiego
  • 6 liści laurowych
  • 1 łyżeczka zmielonego kminu
  • 1 łyżeczka zmielonego kminku
  • 1 łyżeczka zmielonej kolendry
  • 1/3 łyżeczki zmielonego czarnego pieprzu
  • 1/3 łyżeczki cząbru
  • 2 łyżki majeranku
  • 1/3 łyżeczki kurkumy
  • 3 łyżeczki soli
  • 3 litry wody

Kalkulator wag i miar

Przepis

Do gotującej się wody dodajemy groch. Po 10 minutach dorzucamy marchewkę i pietruszkę pokrojone w plasterki. Po kolejnych 5 minutach dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę i gotujemy jeszcze 15 minut. Dorzucamy kapustę kiszoną, śliwki i przyprawy podsmażone przez chwilę na 3 łyżkach oleju, solimy i na samym końcu dodajemy wędzone tofu, uprzednio pokrojone w kostkę i podsmażone na 3 łyżkach oleju. Gotujemy jeszcze 5 minut.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE