Kinga Paruzel

Gulasz z dziczyzny


Przepis z programu Z.U.P.A. 2 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

Gulasz z dziczyzny
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

1 pietruszka

2 marchewki

1 cebula

½ selera

3 łyżki oleju

1 łyżka masła

1 ząbek czosnku

700 g dziczyzny

200 g boczku wędzonego

5 łyżek mąki pszennej

kilka ziaren jałowca

1 liść laurowy

2 gałązki rozmarynu

3 ugotowane buraki

2 łyżki konfitury z czerwonej porzeczki

500 ml czerwonego wina

1 l rosołu wołowego

makaron łazanki

garść natki pietruszki

Przygotowanie:

Umyj i obierz warzywa. Pietruszkę i marchewki pokrój w talarki. Na dno rozgrzanego garnka wlej olej i dodaj łyżkę masła. Poczekaj, aż się rozpuści. W międzyczasie pokrój w kostkę cebulę i seler. Warzywa podsmaż z posiekanym ząbkiem czosnku. Dziczyznę umyj i osusz ręcznikiem. Pokrój w kostkę i obtocz w mące. Na patelni rozgrzej olej i usmaż na nim mięso. Rumiane kawałki przełóż do garnka z warzywami. Pokrój w kostkę boczek i podsmaż go na tej samej patelni, na której wcześniej smażyła się dziczyzna. Warzywa w garnku przypraw liściem laurowym, ziarnami jałowca i gałązką rozmarynu, którą usuń pod koniec gotowania. Dodaj buraki i usmażony boczek. Na patelnię, na której smażyły się dziczyzna i boczek dodaj konfitury z czerwonej porzeczki i czerwone wino. Kiedy sos zgęstnie dodaj do garnka i całość zalej bulionem wołowym. Gotuj ok. 1,5 godz. Podawaj z ugotowanym makaronem łazanki i natką pietruszki.

powrót

Podobne przepisy

Krupnik na gęsich podrobach
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 6 odc. 1
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Dania z gęsiny
kuchnia świata: Kuchnia polska
Gallurese, ukryta zupa
Gieno Mientkiewicz
Przepis z programu Przez dziurkę od sera (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki, Zupy
Zupa dyniowa z soczewicą i twarożkiem
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Dania z dyni
Pikantna zupa z ananasa z rozmarynem
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Zupa ze świeżym makaronem ryżowym z żeberkami wieprzowymi
Przepis z programu Luke Nguyen w Wietnamie (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Żeberka
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska
Minestrone z pesto
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.