Kinga Paruzel

Gulasz z dziczyzny


Przepis z programu Z.U.P.A. 2 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

Gulasz z dziczyzny
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

1 pietruszka

2 marchewki

1 cebula

½ selera

3 łyżki oleju

1 łyżka masła

1 ząbek czosnku

700 g dziczyzny

200 g boczku wędzonego

5 łyżek mąki pszennej

kilka ziaren jałowca

1 liść laurowy

2 gałązki rozmarynu

3 ugotowane buraki

2 łyżki konfitury z czerwonej porzeczki

500 ml czerwonego wina

1 l rosołu wołowego

makaron łazanki

garść natki pietruszki

Przygotowanie:

Umyj i obierz warzywa. Pietruszkę i marchewki pokrój w talarki. Na dno rozgrzanego garnka wlej olej i dodaj łyżkę masła. Poczekaj, aż się rozpuści. W międzyczasie pokrój w kostkę cebulę i seler. Warzywa podsmaż z posiekanym ząbkiem czosnku. Dziczyznę umyj i osusz ręcznikiem. Pokrój w kostkę i obtocz w mące. Na patelni rozgrzej olej i usmaż na nim mięso. Rumiane kawałki przełóż do garnka z warzywami. Pokrój w kostkę boczek i podsmaż go na tej samej patelni, na której wcześniej smażyła się dziczyzna. Warzywa w garnku przypraw liściem laurowym, ziarnami jałowca i gałązką rozmarynu, którą usuń pod koniec gotowania. Dodaj buraki i usmażony boczek. Na patelnię, na której smażyły się dziczyzna i boczek dodaj konfitury z czerwonej porzeczki i czerwone wino. Kiedy sos zgęstnie dodaj do garnka i całość zalej bulionem wołowym. Gotuj ok. 1,5 godz. Podawaj z ugotowanym makaronem łazanki i natką pietruszki.

powrót

Podobne przepisy

Kremowa zupa szparagowa - Monika Błotnicka
Przepis z programu Warsztaty smaku kuchni+: wyjadacze
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Laksa z kurczakiem, makaronem i dynią
Jamie  Oliver
Przepis z programu 15 minut Jamiego (odc. 21)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Zupa dyniowa
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zupy, Dania z dyni
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa, Kuchnia koszerna
Krem z bobu z kokosowym bekonem
Marta Dymek
Przepis z programu Zielona rewolucja Marty Dymek 4 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Harira wegetariańska
Antony Worrall Thompson
Przepis z programu Antony w Maroku (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia marokańska
Ostra zupa z czarną fasolą i nachos z wołowiną
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak rodzinnie (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.