Wołowina z woka na ostro

Wołowina z woka na ostro zobacz Wołowina z woka na ostro 2018-06-19 12:26:29
Wołowina z woka na ostro
Oceń przepis:
29 ocen Średnia ocena: 4.00

Przygotował:

Tomasz Jakubiak

Seria kulinarna:
Jakubiak lokalnie 5 (odc. 7)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne

Składniki:

  • 500 g polędwicy wołowej
  • 4 młode marchewki
  • czerwona cebula
  • seler naciowy
  • papryczka chilli
  • ogórek kiszony
  • 3-4 marynowane opieńki
  • Słodko -kwaśna surówka z białej kapusty i marchewki:
  • 4 marchewki
  • pół główki młodej białej kapusty
  • sól
  • 1-2 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżki octu

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Wołowinę pokrój na małe paski, a marchewki w talarki. Cebulę i seler w piórka, ogórka kiszonego w małą kostkę. Papryczkę chilli drobno posiekaj.
Na bardzo rozgrzanej patelni przesmaż mięso. Następnie dodaj cebulę, marchewkę, seler naciowy, chilli. Mięso dopraw czarnym pieprzem.
Na koniec smażenia dodaj ogórka kiszonego i kilka opieńków marynowanych. Danie dopraw solą i świeżym lubczykiem.
Przygotuj ekspresową surówkę z białej kapusty. Marchewkę zetrzyj na tarce na dużych oczkach. Kapustę drobno posiekaj. Do miski wlej bardzo zimną wodę. Dodaj cukier puder, ocet i sól. Warzywa włóż do zalewy i zostaw na kilka minut.
Szybko, zdrowo i pysznie. Smacznego!

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE