Galaretka jogurtowo-cynamonowa

Przepis z programu Dietosfera (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Dania dietetyczne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa, Kuchnia dietetyczna

Galaretka jogurtowo-cynamonowa
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

120 g jogurtu (mały jogurt)

cynamon

1 płatek żelatyny

100 g truskawek

2 łyżeczki miodu

1 pomarańcza

1 jabłko

1 płatek ciasta filo

1 roztrzepane jajko

20 g posiekanych orzechów (mix)

 

Przygotowanie:

Wymieszać w miseczce jogurt, doprawić miodem i cynamonem. Dodać namoczoną wcześniej i następnie rozpuszczoną żelatynę. Przełożyć masę do foremki i odstawić do lodówki na godzinę. Na patelnię wrzucić truskawki, zostawić jedną do dekoracji. Dodać resztę miodu i gotować chwilę aż powstanie sos. Pokroić płatki ciasta filo w dowolne kształty, posmarować jajkiem i posypać orzechami. Piec w 180 stopniach aż ciasto zrobi się rumiane i chrupiące, ok. 5 minut. Na upieczone ciasto położyć galaretkę, polać ciepłym sosem truskawkowym. Udekorować filetami pomarańczy, świeżym jabłkiem, truskawkami i orzechowymi płatkami.

powrót

Podobne przepisy

Galaretka z suszu
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.3)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery, Potrawy wigilijne, Potrawy na Boże Narodzenie
kuchnia świata: Kuchnia polska
Zupa z marchewki i soku marchwiowego
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zupy, Dania dietetyczne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Gorąca czekolada
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.19)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Napoje
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Eton Mess
Marieta  Marecka
Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Bezy
Pudding z brązowego ryżu
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 61)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Tiramisu
James  Martin
Przepis z programu Przysmaki Jamesa Martina (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.