Pierś kaczki w jabłkach z orzechowymi ziemniakami

Pierś kaczki w jabłkach z orzechowymi ziemniakami
Oceń przepis:
14 ocen Średnia ocena: 3.90

Przygotował:

Jurek Sobieniak

Seria kulinarna:
m jak mięso (odc. 8)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z kaczki
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

  • 2 piersi kaczki
  • 4 jabłka antonówki
  • 100 g dżemu porzeczkowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • sól
  • pieprz
  • 3 łyżki cukru brązowego
  • 2 łyżki miodu gryczanego
Orzechowe ziemniaki:
  • 4 ugotowane ziemniaki ugotowane (typ C)
  • 1 stołowa łyżka masła orzechowego
  • 50 ml śmietanki

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Jabłka obieramy i kroimy w ćwiartki, następnie obtaczamy w cukrze i cynamonie, układamy w brytfance. Piersi solimy i pieprzymy, nacinamy delikatnie skórę. Smażymy na rumiany kolor od strony skóry. Studzimy i obtaczamy w dżemie porzeczkowym.

Piersi układamy na jabłkach i pieczemy 12 min. w 220 stopniach, wyjmujemy i zostawiamy do lekkiego przestygnięcia pod przykryciem. Gotowe piersi kroimy i podajemy z jabłkami i miodem gryczanym i orzechowymi ziemniakami.


Ziemniaki ścieramy na tarce. Masło orzechowe podgrzewamy ze śmietanką, dodajemy starte ziemniaki, mieszamy, doprawiamy solą.

 

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów Platformę CANAL+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za 0 zł przez 3 mies. ZAMÓW ONLINE