Ogórki małosolne

Ogórki małosolne zobacz Ogórki małosolne 2018-06-19 13:00:57
Ogórki małosolne
Oceń przepis:
28 ocen Średnia ocena: 3.50

Przygotował:

Maryla Musidłowska

Seria kulinarna:
Spiżarnia Maryli (odc.3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Przetwory
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

  • 2 kg małych ogórków gruntowych
  • 4 liście winorośli
  • 4 liście dębu
  • ówka czosnku
  • kawałek korzenia chrzanu
  • 3 łodygi kopru włoskiego
  • kilkanaście ziaren pieprzu
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 2 kopiaste łyżki soli włodawskiej niejodowanej
  • 3 litry wody

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Wodę zagotować, wsypać sol i odstawić. Dokładnie wyszorować ogórki. Do kamionkowego 5 litrowego garnka włożyć na dno połowę liści i kopru z łodygami. Przekroić główkę czosnku na pół wzdłuż równika, obrać chrzan i pokroić go na kawałeczki. Wrzucić do garnka ogórki, czosnek i chrzan. Wsypać pieprz i ziele angielskie. Zalać lekko przestudzoną solanką. Docisnąć resztą liści i kopru. Przycisnąć talerzykiem i wygotowanym kamieniem. Garnek trzymać w chłodzie. Po 5 dniach ogórki są gotowe do spożycia.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Ewa222 2 miesiące temu

Wyglądają super! Spróbuję zrobić, chociaż niestety przetwory zupełnie mi nie wychodzą i kupuję w sklepach. Na szczęście jest coraz więcej marek, które dbają o skład i smak. Ja ostatnio kupuję korniszony z chili od Krakusa - są pyszne, kruche i mają niesamowity, wyrazisty smak

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE