Bajgle z kaczką confit

Bajgle z kaczką confit
Oceń przepis:
8 ocen Średnia ocena: 3.40

Przygotował:

Piotr Kucharski

Seria kulinarna:
Domowa piekarnia Kucharskiego (odc. 7)
Rodzaj dania:
Dania z kaczki
Kuchnia świata:
Kuchnia międzynarodowa

Składniki:

  • bajgle własnego wypieku
  • 4 nóżki kaczki
  • 0,5 kg kaczego lub gęsiego tłuszczu
  • 1 główka czosnku
  • 1 jabłko
  • 3 gałązki rozmarynu
  • sól i pieprz
Marynata:
  • 2 łyżki pieprzu różowego
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 2 gałązki tymianku
  • 50 ml oleju rzepakowego
  • sól i pieprz
Dodatki:
  • czerwona cebula
  • ocet
  • woda
  • kiszony ogórek
  • musztarda ostra

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Nóżki z kaczki oczyścić. Pieprz różowy rozetrzeć w moździerzu, tymianek i rozmaryn drobno pokroić i wymieszać z pieprzem. Nóżki przyprawić solą i pieprzem a następnie ziołami z różowym pieprzem. Dokładnie wetrzeć przyprawy i skropić nóżki olejem. Odstawić, najlepiej na noc.

Następnego dnia rozpuścić w rondlu tłuszcz z kaczki, dodać przekrojoną na pół główkę czosnku (bez obierania), jabłko przekrojone również na pół i trzy gałązki rozmarynu, doprawić solą i pieprzem. Gotować wszystko razem około 30 minut.

Następnie nóżki z kaczki (po zamarynowaniu ) ostrożnie włożyć do tłuszczu. Zmniejszyć temperaturę pod garnkiem i gotować na bardzo małym wolnym ogniu minimum 3 godziny.

Cebulę pokroić w krążki, zalać mieszanką octu, wody i cukru i odstawić na kilka minut do zamarynowania. Ogórka pokroić w plastry. Bajgle przekroić, posmarować musztardą, nałożyć mięso kaczki, ogórka i marynowaną cebulę.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów CANAL+ TV przez internet

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 129 innych kanałów? Pakiet Optimum+ w promocyjnej cenie! ZAMÓW ONLINE