Lucinda Scala  Quinn

Frittata z szynką i porami


Przepis z programu Łatwe przepisy na wielki apetyt
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Frittata z szynką i porami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

225 g malutkich czerwonych ziemniaków

umytych i przekrojonych na pół

3 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia

gruboziarnista sól i świeżo zmielony czarny pieprz

2 łyżki masła

2 pory

tylko białe i jasnozielone części

przecięte wzdłuż na pół i cienko pokrojone

225 g pieczonej szynki

pokrojonej w kostkę

12 dużych jajek

2 łyżeczki musztardy diżońskiej

2 chlusty sosu tabasco

 

 

Przygotowanie:


Nagrzać piekarnik do 200°C. Ułożyć ziemniaki na blasze do pieczenia. Polać 1 łyżką oliwy, oprószyć solą i pieprzem. Piec ok. pół godziny, aż będą miękkie. Na dużej żeliwnej patelni rozgrzać na średnim ogniu masło i pozostałe 2 łyżki oliwy. Dodać pory i smażyć, mieszając, ok. 5 minut, aż będą miękkie. Dodać szynkę i smażyć, mieszając, aż się zagrzeje, ok. 4 minut. Nagrzać grill piekarnika. W dużej misce wymieszać jajka, musztardę, ½ łyżeczki soli, ¼ łyżeczki pieprzu i tabasco.
Wlać masę jajeczną na patelnię. Smażyć ok. 8 minut, aż jajka niemal całkowicie się zetną. W trakcie smażenia nie mieszać masy, ale za pomocą szpatułki delikatnie odsuwać ją od boków patelni, aby surowe jajka spływały pod spód. Zdjąć z ognia i ułożyć na frittacie ziemniaki. Wstawić patelnię pod grill piekarnika na pół minuty do minuty, aby wierzch frittaty całkowicie się ściął i zrumienił. Pokroić frittatę na porcje i podawać ciepłą albo w temperaturze pokojowej.

powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.