Przepisy na świąteczne potrawyPrzepisy na świąteczne potrawy

Tort z carbonary

Tort z carbonary
Oceń przepis:
55 ocen Średnia ocena: 2.40

Przygotował:

Jamie Oliver

Seria kulinarna:
Jamie & Jimmy's Food Fight Club 5 (odc. 8)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Makarony, kluski
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska

Składniki:

  • 300 g suchego spaghetti
  • oliwa
  • 100 g resztek sera, jak parmezan, cheddar czy gruyère
  • 3 duże jajka
  • 250 ml śmietanki kremówki
  • 250 g gotowanej wędzonej szynki
  • 3 gałązki świeżego rozmarynu

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 180º C. Spaghetti ugotuj w osolonym wrzątku, zgodnie z zaleceniami na opakowaniu, odcedź, odstaw do odparowania i wystygnięcia na durszlaku. Tortownicę o średnicy 20 cm z wyjmowanym dnem natłuść oliwą i posyp cienką warstwą startego sera.

Spaghetti po wystygnięciu przełóż do miski, rozdziel delikatnie nitki, wlej roztrzepane jajka i śmietankę, wsyp porządną szczyptę czarnego pieprzu. Dodaj pokrojoną szynkę, starty ser i posiekane listki rozmarynu. Wymieszaj, potrząsając miską, umieść spaghetti w tortownicy. Zapiekaj przez 35 minut, aż wierzch nabierze złocistej barwy. Po wyjęciu odstaw na 3 minuty, a następnie ostrożnie przejedź pewnym ruchem nożem wokół ścianek i zwolnij klips tortownicy. Podawaj z mieszanką sałat z cytrynowym dressingiem. 

Wskazówki:

Możesz tu nieźle namieszać – ten przepis to świetna baza do wykorzystania sezonowych pyszności: od groszku i szparagów wiosną po jesienne grzyby czy kawałki pieczonej dyni piżmowej.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Maczior 4 miesiące temu

Heh niezły pomysł z tym tortem :) Wygląda nieźle :)

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE