Tort z carbonary

Tort z carbonary
Oceń przepis:
150 ocen Średnia ocena: 3.10

Przygotował:

Jamie Oliver

Seria kulinarna:
Jamie and Jimmy's Food Fight Club 5 (odc. 8)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Makarony, kluski
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska

Składniki:

  • 300 g suchego spaghetti
  • oliwa
  • 100 g resztek sera, jak parmezan, cheddar czy gruyère
  • 3 duże jajka
  • 250 ml śmietanki kremówki
  • 250 g gotowanej wędzonej szynki
  • 3 gałązki świeżego rozmarynu

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 180º C. Spaghetti ugotuj w osolonym wrzątku, zgodnie z zaleceniami na opakowaniu, odcedź, odstaw do odparowania i wystygnięcia na durszlaku. Tortownicę o średnicy 20 cm z wyjmowanym dnem natłuść oliwą i posyp cienką warstwą startego sera.

Spaghetti po wystygnięciu przełóż do miski, rozdziel delikatnie nitki, wlej roztrzepane jajka i śmietankę, wsyp porządną szczyptę czarnego pieprzu. Dodaj pokrojoną szynkę, starty ser i posiekane listki rozmarynu. Wymieszaj, potrząsając miską, umieść spaghetti w tortownicy. Zapiekaj przez 35 minut, aż wierzch nabierze złocistej barwy. Po wyjęciu odstaw na 3 minuty, a następnie ostrożnie przejedź pewnym ruchem nożem wokół ścianek i zwolnij klips tortownicy. Podawaj z mieszanką sałat z cytrynowym dressingiem. 

Wskazówki:

Możesz tu nieźle namieszać – ten przepis to świetna baza do wykorzystania sezonowych pyszności: od groszku i szparagów wiosną po jesienne grzyby czy kawałki pieczonej dyni piżmowej.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA