Makaron z sosem śmietankowym

Makaron z sosem śmietankowym
Oceń przepis:
2 oceny Średnia ocena: 5.00

Przygotował:

Agnieszka Kręglicka

Seria kulinarna:
Para w kuchni 2 (odc.11)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Makarony, kluski
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Przepis

Makaron wrzucić do dużej ilości posolonego wrzątku. Rozpuścić masło, dodać śmietankę, sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Kiedy zacznie gęstnieć dodać parmezan i zamieszać. Odcedzić makaron ugotowany al dente, połączyć z sosem.

Dodatki fakultatywne:
100 g pieczarek pokrojonych w plasterki, posiekane 2 ząbki czosnku - podsmażyć plasterki pieczarek z czosnkiem na maśle, doprawić pieprzem, gałką muszkatołową. Zalać śmietanką, zagotować, dodać parmezan i jak się rozpuści, połączyć z makaronem


paseczki wędzonego łososia, białe wino, koperek, czerwony pieprz - na maśle podsmażyć łososia, polać winem, odparować, dodać śmietankę, koperek, pieprz czerwony, gotować aż sos zgęstnieje, połączyć z makaronem


gorgonzola, brandy, pieprz, parmezan - na maśle rozpuścić gorgonzolę, dolać brandy, zagotować, dodać śmietankę, pieprz, parmezan i połączyć z makaronem

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE