Ricardo Larrivee

Foie gras au torchon


Przepis z programu Ricardo i przyjaciele (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Foie gras au torchon
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

500 g surowego i całego foie gras z kaczki

250 ml wina sauternes

250 ml bulionu drobiowego

sól i pieprz

 

 

Przygotowanie:


Zostaw foie gra na godzinę w temperaturze pokojowej. Rozetnij przez środek i otwórz. Usuń nerwy i żyłki szczypczykami albo czubkiem noża. Posyp po obu stronach solą i pieprzem. Włóż do szklanego naczynia. Wlej wino. Przykryj i wstaw na 24 godziny do lodówki. Wyjmij z lodówki i pozostaw na 30 minut w temperaturze pokojowej. Odlej płyn i zachowaj. Owiń foie gras w czysty kawałek tetry, tworząc cylinder o średnicy 7,5 cm. Owiń w plastikową folię spożywczą i zakręć oba końce. Do dużego rondla wlej wino, bulion i dość wody, żeby płyn zakrył foie gras. Umieść termometr kuchenny i czekaj, aż płyn będzie miał 60°C. Włóż foie gras do płynu i gotuj przez 25 minut, cały czas utrzymując temperaturę 60°C. Wyjmuj z płynu i włóż do lodówki. Pokrój w plastry.
Podawać: z brioszką i solą fleur de sel.

powrót

Podobne przepisy

Pani puri z ikrą łososia lub awokado
Przepis z programu W świecie przypraw Anjum (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Oscypek z ziemniakami
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni Slow food (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia polska
Tarta z kozim serem i pomidorami
Katia Roman-Trzaska
Przepis z programu Little Chef (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Carpaccio z gruszki, cukinii i pieczarek
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 6 (odc. 14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.