Gruszki w miodzie i winie

Gruszki w miodzie i winie
Oceń przepis:
32 ocen Średnia ocena: 3.80
Seria kulinarna:
Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 4)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Desery
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska

Przygotowanie:

Składniki:
butelka czerwonego wina
125 ml miodu
4 twardawe duże gruszki lub 8 małych


Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 120ºC. Obrać gruszki, zostawiając ogonek, i ułożyć w żaroodpornym naczyniu z pokrywką, dobranym do ich wielkości. Zagotować wino z miodem, zalać gruszki, przykryć i wstawić do piekarnika. Gotować gruszki 4 – 5 godzin, co pewien czas je przekładając, do miękkości.
Delikatnie wyjąć gruszki łyżką cedzakową. Wygotować płyn do gęstości syropu, przez ok. 20 minut. Polać nim owoce. Można je przechować w temperaturze pokojowej bądź wstawić do lodówki i wyjąć godzinę przed podaniem. Podawać z posłodzoną bitą śmietaną z odrobiną koniaku.


UWAGA: miarka kanadyjska to 250 ml, czyli odpowiednik naszej szklanki.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA