Aromatyczne bengalskie tofu z brokułami

Aromatyczne bengalskie tofu z brokułami
Oceń przepis:
24 ocen Średnia ocena: 3.90
Seria kulinarna:
Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 42)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Inne
Kuchnia świata:
Kuchnia indyjska, kuchnia bangladeska
Ilość osób:
2

Składniki:

  • 500 g pokrojonego twardego tofu
  • 1 brokuł podzielony na różyczki
  • 1 łyżka startego imbiru
  • 2 posiekane czerwone chili bez nasion
  • pół filiżanki jogurtu naturalnego
  • pół łyżki mielonej kolendry
  • 1 łyżeczka mielonej kurkumy
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • szczypta czarnego pieprzu
  • 2 łyżki oleju z otrębów ryżowych
  • 1 łyżeczka kminu
  • 8 świeżych liści curry
  • pół łyżeczki mielonego cynamonu
  • szczypta mielonych goździków
  • szczypta mielonego kardamonu
  • garść natki kolendry

Kalkulator wag i miar

Przepis

Brokuł zblanszować. Imbir i chili rozdrobnić na gładką pastę. Wymieszać z jogurtem, kolendrą, kurkumą, solą i pieprzem. Tak przygotowaną marynatą zalać pokrojone tofu. Odstawić na co najmniej 10 minut.
Na patelni rozgrzać oliwę. Wsypać kmin i prażyć, aż zmieni kolor. Dodać liście curry, zamieszać i dołożyć tofu. Smażyć, aż się zrumieni.
Zdjąć z ognia, posypać cynamonem, goździkami i natką kolendry. Delikatnie wymieszać ze zblanszowanym brokułem.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE