Jajecznica z salami i botwinką podana z salsą z papryczkami

Jajecznica z salami zobacz Jajecznica z salami 2018-06-19 12:28:35
Jajecznica z salami
Oceń przepis:
9 ocen Średnia ocena: 3.80

Przygotował:

David Gaboriaud

Seria kulinarna:
David w Europie 5 (odc. 8)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Przekąski
Kuchnia świata:
Kuchnia bałkańska

Składniki:

Salsa:

Kalkulator wag i miar

Przepis

Na patelni grillowej zrumień kromki chleba z obu stron, odstaw.
Umyj liście botwinki. Ułóż je warstwowo jeden na drugim, zwiń w rulon i pokrój w paseczki o grubości ok 0,5 cm. Odstaw.

Salsa: na zwykłej patelni podpraż nasiona kolendry i kuminu. Przełóż je do miseczki.
Papryczki zielone i czerwone upraż w całości na suchej patelni z obu stron, aż ładnie się zarumienią. Przełóż na deskę i pokrój w cienkie paseczki.
Przełóż je do miski, dodaj wyciśnięty ząbek czosnku oraz sok z połowy cytryny. Dodaj oliwę z oliwek i dopraw całość solą. Wymieszaj i odstaw.
Cebulę pokrój na półtalarki. Salami pokrój w kosteczkę. Na suchej, rozgrzanej patelni podsmaż salami przez 3-4 minuty. Dodaj cebulę, wymieszaj z salami i duś całość jeszcze kilka minut.
Wyłącz gaz pod patelnią, wbij wszystkie jajka i delikatnie wymieszaj je z salami i cebulą. Posyp botwinką, estragonem, szczypiorkiem i natką pietruszki. Grzanki posmaruj masłem.
Serwuj jajecznicę prosto z patelni. Podaj ją z grzankami i salsą paprykową.
Smacznego!

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE