Risotto cytrynowo-tymiankowe z kurczakiem i szparagami

Risotto cytrynowo-tymiankowe z kurczakiem i szparagami
Oceń przepis:
11 ocen Średnia ocena: 4.00
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Inne

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Przepis

Do garnka wkładamy 2 łyżki masła, roztapiamy je i wsypujemy ryż. Przesmażamy go chwilę, aż ziarenka zrobią się lekko przezroczyste. Dolewamy 1 chochlę bulionu i mieszamy. Jak ryż wchłonie cały płyn, znów dolewamy chochlę. Po 3 chochli dodajemy do ryżu skórkę startą z cytryny. I znów postępujemy jak wyżej. Przed dolaniem 2 ostatnich chochli (około) dodajemy pokrojone szparagi i ok 1 łyżki listków tymianku. Mieszamy, dolewamy chochlę bulionu i czekamy, aż ryż wchłonie płyn. Kurczaka kroimy w ok. 1 cm kawałki, doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z ½ cytryny. Krótko przesmażamy na suchej patelni. Dodajemy go do ryżu razem z kukurydzą i skrapiamy całość sokiem z drugiej połówki cytryny, zalewamy ostatnią chochlą bulionu i gotujemy, aż płyn w całości zostanie wchłonięty. Dodajemy pozostałe 2 łyżki masła, dokładnie mieszamy i serwujemy. Danie to nie nadaje się do podgrzewania, powinno od razu znaleźć się na stole.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE