Cukinia nadziewana brązowym ryżem i soczewicą

Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 47)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Inne
- Ilość osób:
- 2
Składniki:
- 6-8 cukinii
- 1 filiżanka ugotowanego brązowego ryżu
- 1 filiżanka ugotowanej czerwonej soczewicy
- pół filiżanki orzeszków piniowych
- pół filiżanki rodzynek
- 1 łyżeczka sumaku
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka świeżego albo 1 łyżeczka suszonego tymianku
- pół filiżanki posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka skórki z cytryny
- 500 ml bulionu jarzynowego
- 1 filiżanka posiekanych pomidorów
- 1 łyżeczka szafranu
- 1 cytryna
Przygotowanie:
Ściąć ogonki cukinii, a następnie wydrążyć miąższ.
Wymieszać ryż, soczewicę, orzeszki, rodzynki, sumak, sól, tymianek, natkę pietruszki i skórkę z cytryny. Dodać wydrążony miąższ cukinii.
Małą łyżką albo palcami nadziać cukinie przygotowanym farszem. Ułożyć w naczyniu do zapiekania, zalać bulionem, pomidorami i wsypać szafran.
Piec w temperaturze 180°C przez 25 minut. Podawać z cząstkami cytryny i natką pietruszki.
Wymieszać ryż, soczewicę, orzeszki, rodzynki, sumak, sól, tymianek, natkę pietruszki i skórkę z cytryny. Dodać wydrążony miąższ cukinii.
Małą łyżką albo palcami nadziać cukinie przygotowanym farszem. Ułożyć w naczyniu do zapiekania, zalać bulionem, pomidorami i wsypać szafran.
Piec w temperaturze 180°C przez 25 minut. Podawać z cząstkami cytryny i natką pietruszki.
Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?
Zobacz również...
Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za 0 zł przez 3 mies. ZAMÓW ONLINE
Komentarze