Pulpety jagnięce w sosie z kiszonych pomidorów

Pulpety jagnięce
Oceń przepis:
21 ocen Średnia ocena: 3.60

Przygotował:

Tomasz Jakubiak

Seria kulinarna:
Jakubiak lokalnie 4 (odc. 5)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne, Dania z jagnięciny i baraniny

Składniki:

  • 1 kg mielonej jagnięciny
  • łyżeczka mielonego imbiru
  • łyżeczka kurkumy
  • łyżeczka czosnku niedźwiedziego
  • łyżeczka kardamonu
  • sól
  • łyżeczka uprażonych ziaren kolendry
  • łyżeczka uprażonych ziaren kminu rzymskiego
  • masło
  • olej do smażenia
  • Sos:
  • 6 ząbków ukiszonego czosnku
  • główka upieczonego czosnku
  • papryczka chili
  • 5-6 kiszonych pomidorów
  • 3 listki szałwii
  • 5 zielonych oliwek
  • 1/2 szklanki białego wina
  • 1/2 pęczka koperku
  • 2 łyżki śmietany

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Mięso włóż do miski i dopraw przyprawami. Wymieszaj, uformuj pulpeciki i podsmaż je na maśle i oleju. Na tłuszczu, który został po smażeniu pulpecików, podsmaż czosnek, pokrojoną papryczkę chili, pokrojone oliwki, listki szałwii i całe kiszone pomidory. Dolej wino. Na koniec rozgnieć wszystkie składniki sosu.
Dodaj pulpety i duś przez 15 minut. Do zredukowanego, gotowego sosu dodaj śmietanę i posiekany koperek, a następnie rozgnieć wszystkie składniki. Na patelnię dodaj pulpety i śmietanę. Całość posyp koperkiem. Ugotowane ziemniaki rozgnieć. Dodaj skórkę z cytryny, sól i wyciśnięty czosnek. Połącz ze sobą wszystkie składniki. Puree podawaj z pulpecikami jagnięcymi. Smacznego!

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA