Masa kajmakowa

Masa kajmakowa
Oceń przepis:
5 ocen Średnia ocena: 4.20

Przygotował:

Agnieszka Kręglicka

Seria kulinarna:
Para w kuchni 2 (odc.28)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Inne, Potrawy wielkanocne
Kuchnia świata:
Kuchnia międzynarodowa

Składniki:

  • puszka słodzonego mleka skondensowanego
  • kilka łyżek brandy
  • kwaśny dżem - czarna porzeczka, najlepiej bez cukru
  • płatki migdałów do dekoracji

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Zamkniętą puszkę mleka gotować powoli w dużej ilości wody. Po 3-5 godzinach wyjąć. Otwierać puszkę dopiero gdy będzie całkiem wystudzona. Powstanie gęsty krem kajmakowy, krem 5 godzinny jest trochę ciemniejszy i bardziej gęsty. Można wzbogacić go odrobiną brandy. Kruchy spód do mazurka posmarować masą kajmakową. Dla kontrastu można ozdobić kwaśnym dżemem, np. z czarnej porzeczki.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE