Fasola cannellini, burak liściowy i pilaw z komosy

Fasola cannellini, burak liściowy i pilaw z komosy
Oceń przepis:
23 ocen Średnia ocena: 4.00
Seria kulinarna:
W świecie przypraw Anjum (odc. 7)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Inne
Kuchnia świata:
Kuchnia indyjska
Ilość osób:
2

Składniki:

  • 3 łyżki oleju roślinnego
  • ⅔ łyżeczki nasion kminu rzymskiego
  • ¾ łyżeczki nasion gorczycy
  • 1 średnia czerwona cebula, drobno posiekana
  • 1 suszona czerwona chili
  • 3 duże ząbki czosnku, grubo startego
  • 2 garście buraka liściowego
  • 400 g fasola cannellini z puszki, odsączonej i przepłukanej
  • 150 g komosy ryżowej
  • 2-2½ łyżeczki soku z cytryny
  • sól i czarny pieprz

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Wsyp komosę na suchą patelnię i smaż przez 2-3 minuty, potem dodaj wodę. Doprowadź do wrzenia i gotuj przez 15 minut. Komosa będzie wyglądać tak, jakby się lekko przypaliła. Odsącz ją i zostaw na gorącej patelni zdjętej z ognia.

Umyj i porwij liście buraka. Wolę używać liści niż łodyg, które dodaję tylko dla koloru i konsystencji.

W tym czasie rozgrzej olej w średnim rondlu. Dodaj nasiona i chili i gotuj, aż nasiona gorczycy przestaną strzelać, a kmin rzymski nabierze koloru. Dodaj cebulę i gotuj, aż zmięknie i się przyrumieni. Dodaj czosnek, zmniejsz ogień i gotuj przez minutę. Dodaj liście buraka, sól i porządnie wymieszaj. Przykryj i gotuj na średnim ogniu, aż liście zmiękną, 4-6 minut. Od czasu do czasu mieszaj.

Dodaj fasolę, czarny pieprz i sok z cytryny. Gotuj, aż fasola się zagrzeje. Dodaj ugotowaną komosę i wymieszaj widelcem. Dopraw wedle uznania, dodaj sok z cytryny i serwuj.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA