Łupacz z południowych Indii i chow der kukurydziany

Łupacz z południowych Indii i chow der kukurydziany
Oceń przepis:
4 oceny Średnia ocena: 3.50
Seria kulinarna:
W świecie przypraw Anjum (odc. 7)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z ryb
Kuchnia świata:
Kuchnia indyjska
Ilość osób:
1

Składniki:

  • 1-2 łyżeczki oleju roślinnego
  • ¼ łyżeczki nasion gorczycy
  • 7-8 świeżych liści curry (pomiń je, jeśli ich nie masz)
  • 1 zielona chili, przekłuta czubkiem noża
  • 4 g imbiru drobno posiekanego
  • 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
  • ½ małej cebuli, posiekana
  • 60 g ziaren kukurydzy, świeżych lub mrożonych
  • 140 g ziemniaków, obranych i pokrojonych w kostkę
  • 80-100-gramowy wędzony filet z łupacza, bez skóry
  • 120-gramowy zwykły filet z łupacza, bez skóry
  • 150-200 ml mleczka kokosowego
  • ¼ łyżeczki garam masala
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz
  • duża garść młodego szpinaku
  • woda, wystarczająca ilość do zalania ziemniaków w garnku

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Rozgrzej olej w małym rondlu. Dodaj nasiona gorczycy, a gdy zaczną strzelać, dodaj liście curry, cebulę, sól i chili. Gotuj, aż cebula zmięknie. Dodaj czosnek i imbir. Gotuj dalej przez minutę na małym ogniu. Dodaj wodę i doprowadź do wrzenia. Dodaj ziemniaki, świeżą kukurydzę i znów doprowadź do zagotowania. Przykryj i gotuj, aż ziemniaki zmiękną. Rozgnieć kilka kawałków, żeby pomóc zagęścić zupę. Dodaj mrożoną kukurydzę. W rondlu powinno zostać tylko trochę płynu.

Dodaj mleczko kokosowe, kukurydzę, garam masala, rybę i szpinak. Przykryj i zagotuj. Potem gotuj na małym ogniu przez 3-4 minuty. Dopraw do smaku i podawaj samo albo z ryżem.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów Platformę CANAL+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za 0 zł przez 3 mies. ZAMÓW ONLINE