Bułgarska musaka

Bułgarska musaka zobacz Bułgarska musaka 2018-06-19 12:16:51
Bułgarska musaka
Oceń przepis:
27 ocen Średnia ocena: 3.70

Przygotował:

David Gaboriaud

Seria kulinarna:
David w Europie 5 (odc. 5)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z wołowiny
Kuchnia świata:
Kuchnia bałkańska

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Ugotuj ziemniaki w osolonej wodzie. Odcedź i odstaw.

Bakłażan pokrój wzdłuż na pół, a następnie na ukos na pół plastry o grubości ok. 2 cm. Podsmażaj je na patelni przez kilka minut, posól i odstaw.

Na tej samej patelni zeszklij posiekaną cebulę. Dodaj pomidory pokrojone w kostkę i duś całość kilka minut.
Dodaj mięso mielone, dopraw solą i gałką muszkatołową. Wymieszaj z pomidorami i cebulą, duś całość kilka minut. Dodaj bakłażan, listek laurowy, wymieszaj.
Na patelnię wbij dwa jajka, przykryj folią aluminiową i duś kilka minut, aż białka jajka się zetną, ale żółtko pozostanie płynne. Zdejmij patelnię z ognia. Dodaj 2 łyżki jogurtu i posyp danie świeżym cząbrem. Podawaj z ziemniakami.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE