Włoski, faszerowany bakłażan

Seria kulinarna:
Delia na zimę (odc.8)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Przekąski
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska

Przepis



Składnik główny
1 około 40 dag bakłażan (oberżyna)

Farsz
1 średnia cebula
1 ząbek czosnku
2 łyżki stołowe oliwy do smarowania i smażenia
3 pomidory
2 łyżeczki pasty z suszonych na słońcu pomidorów
sól, pieprz
6 filetów z sardeli
1 łyżka stołowa małych kaparów, marynowanych w occie balsamicznym
1 łyżka stołowa liści bazylii
15 dag sera mozzarella

Posypka
1 1/2 łyżki stołowej rozdrobnionego, białego pieczywa
2 łyżki stołowe tartego parmezanu

Przygotowanie
Bakłażan kroimy go w długie, cienkie plastry, które układamy na posmarowanej oliwą blasze do pieczenia, każdy plasterek smarujemy oliwą z oliwek extra virgin i posypujemy pieprzem, a następnie wstawiamy na kwadrans do piekarnika, rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza, by warzywo zmiękło. Nie solimy. Na patelni, w łyżce stołowej oliwy smażymy drobno posiekaną cebulę i zmiażdżony ząbek czosnku – razem z pokrojonymi resztkami bakłażana. Warzywa dusimy 5 minut, aż zmiękną i lekko się zezłocą. Dodajemy obrane ze skórki, pozbawione pestek i drobno posiekane pomidory oraz pastę z suszonych na słońcu pomidorów. Mieszamy. Dorzucamy osączone z oleju i drobno posiekane filety z sardeli, kapary i porwane na kawałki liście bazylii. Zmniejszamy ogień i gotujemy następne 5 minut, poczym odstawiamy do przestygnięcia. Doprawiamy do smaku. Na plasterku oberżyny kładziemy łyżkę deserową pomidorowego nadzienia tak, by z obu stron pozostało miejsce. Posypujemy drobno pokrojonym serem i delikatnie zwijamy, zaczynając od zaokrąglonego końca. Nie dociskamy.
Ruloniki układamy na wysmarowanej tłuszczem blasze, każdy smarujemy oliwą i ozdabiamy posypką z wymieszanych okruchów pieczywa i parmezanu. Wstawiamy na 30 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza.

© Delia Smith

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE