Ryba smażona na słoninie z sosem z redukcji winnej

Ryba smażona na słoninie z sosem z redukcji winnej
Oceń przepis:
3 oceny Średnia ocena: 3.70
Seria kulinarna:
Apetyt na Skandynawię 3 (odc. 2)
Trudność:
trudne
Rodzaj dania:
Dania z ryb
Kuchnia świata:
Kuchnia skandynawska
Ilość osób:
4

Składniki:

  • 700 g filetów z ryby o zwartym białym mięsie
  • 50 g wędzonej słoniny
Sos winny
Do podania

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

W małym rondelku doprowadzić ocet balsamiczny do wrzenia, zmniejszyć ogień, redukować, aż zostanie mniej więcej połowa objętości. Wlać wino, zredukować do 20% objętości. Zdjąć z ognia, dodać masło, roztrzepać. Tuż przed podaniem podgrzać, wymieszać z szalotką i koperkiem.
Szpinak i groszek usmażyć na maśle, posolić do smaku.
Rybę podzielić na porcje, słoninę pokroić w kostkę. Wytopić słoninę na patelni, posypać dno szczyptą gruboziarnistej soli, ułożyć rybę skórą do dołu. Smażyć, polewając tłuszczem, posolić do smaku. Podawać na szpinaku z groszkiem, polane sosem, z wiórkami chrzanu i kwiatami gorczycy na wierzchu.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA