Piniowy łosoś na wiosennej sałatce w miseczce z parmezanu

Piniowy łosoś na wiosennej sałatce w miseczce z parmezanu
Oceń przepis:
23 ocen Średnia ocena: 3.90
Seria kulinarna:
Pyszne i zdrowe inspiracje
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z ryb

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Przepis

Do naczynia do gotowania na parze wrzuć pokrojoną w plasterki marchew, różyczki kalafiora i brokuła oraz obrane szparagi. Parujemy aż do chrupkości. Łososia myjemy, soli, pieprzymy. Przykrywamy wierzch ryby panierką (zmielone w malakserze orzeszki pinii łączymy z utartą bazylią i kolendrą z odrobiną oliwy). Zapiekamy w piekarniku. Na papierze z pergaminu odrysowujemy obwód miseczki, wysypujemy środek koła parmezanem na grubość ok. 2 mm. Zapiekamy. Po lekkim wystygnięciu zdejmujemy z papieru i nakładamy na odwróconą miseczkę, aby ser się uformował. Układamy w miseczce z parmezanu warzywa, rukolę, plastry jabłka i polewamy winegretem (łączymy sok z grejpfruta z oliwą z oliwek), posypujemy całość orzeszkami piniowymi, na wierzch układamy chrupiącego łososia.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE