Szaszłyk z dorsza i łososia z domowym sosem teriyaki

Szaszłyk z dorsza i łososia zobacz Szaszłyk z dorsza i łososia 2018-06-19 13:00:49
Szaszłyk z dorsza i łososia
Oceń przepis:
1 ocena Średnia ocena: 3.00

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
ABC GOTOWANIA 4 (odc. 8)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z ryb

Składniki:

  • Składniki:
  • 1 filet z dorsza
  • 1 filet z łososia
  • 2 limonki
  • kilka pałeczek trawy cytrynowej
  • kilka różyczek brokułu
  • pieprz
  • olej rzepakowy
  • Sos teriyaki:
  • ½ szklanki wody
  • ¼ szklanki sosu sojowego
  • 4 łyżki cukru brązowego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka startego imbiru
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • ¼ łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • 3 łyżki wódki lub sake
  • opcjonalnie do zagęszczenia:
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • ¼ szklanka wody
  • do podania:
  • makaron sojowy lub ryżowy
  • świeża kolendra

Kalkulator wag i miar

Przepis

Rybę kroimy w sporą kostkę ok. 2 x 2 cm.
Ścieramy skórkę z 1 limonki i wyciskamy z niej sok. Skrapiamy rybę sokiem i obsypujemy skórką i odstawiamy.
Składniki sosu teriyaki wlewamy do rondelka, mieszamy i doprowadzamy do wrzenia, gotujemy ok. 30-40 minut, aż odparuje i zgęstnieje.
Jeśli sos wyda nam się zbyt rzadki, możemy go zagęścić mąką kukurydzianą - nie jest to wskazane. Rozprowadzamy ją w ¼ szklanki zimnej wody i dolewamy całość do gotującego sosu. Gotujemy razem ok. 4 minut. i odstawiamy do wystudzenia.
W tym czasie przygotowujemy makaron wg wskazówek na opakowaniu.
Limonkę kroimy w ósemki, brokuł krótko blanszujemy w osolonym wrzątku.
Trawę cytrynową obieramy z zewnętrznych warstw, by uzyskać cieńsze patyczki. To co odłożymy można zamrozić i wykorzystać do innych potraw kuchni azjatyckiej.
Na patyczki nabijamy na przemian kawałki dorsza, łososia, limonkę i brokuł, oprószamy świeżo mielonym pieprzem i grillujemy na mocno rozgrzanej patelni lekko posmarowanej olejem ok. 3-4 minut z każdej strony.
Pod koniec smażenia smarujemy szaszłyki gęstym sosem teriyaki.
Szaszłyki podajemy na makaronie skropionym sosem sojowym lub sosem teriyaki, wszystko obsypujemy drobno pokrojoną kolendrą.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE