Kofty z kurczaka z sosem i jogurt miętowy

Kofty z kurczaka z sosem i jogurt miętowy
Oceń przepis:
37 ocen Średnia ocena: 4.10

Przygotowanie:


Składniki koft:
750 g mielonego mięsa kurczaka
2 łyżki stołowe posiekanej, świeżej mięty
2 łyżeczki startego, świeżego imbiru
1 łyżeczka zmielonej, suszonej kolendry
½ łyżeczki garam masali
1 łyżeczka ostrego, sproszkowanego chilli
60 ml jogurtu naturalnego
3 łyżki stołowe ghee (sklarowanego masła)

Składniki sosu:
2 cebule w plasterkach
2 ząbki czosnku
½ łyżeczki ziaren wyjętych ze strąków kardamonu
1 łyżeczka garam masali
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka nasion kuminu
1 łyżka przecieru pomidorowego
2 posiekane pomidory
2 posiekane oberżyny
2 posiekane papryczki chilli
250 ml wywaru drobiowego
1 łyżka stołowa liści kolendry

Do podania:
2 łyżki stołowe jogurtu naturalnego
1 łyżka stołowa porwanych liści mięty
ugotowany ryż

Przygotowanie:
W misce wymieszaj mięso, miętę, imbir, kolendrę, garam masalę, chilli i jogurt. Formuj owalne lub podłużne kotleciki. Jeśli są za mokre i się rozpadają, dodaj nieco mąki. Ułóż na tacy i wstaw do lodówki. Na dużej patelni rozgrzej połowę masła. Smaż kofty, aż będą brązowe. Osusz na papierowych ręcznikach kuchennych. Na tej samej patelni rozgrzej resztę masła. Wrzuć cebulę, czosnek, kardamon, garam masalę, kurkumę i kumin. Smaż mieszając, aż cebula zbrązowieje. Dodaj przecier pomidorowy, pomidory, oberżyny i chilli. Duś pod przykryciem przez 15-20 minut. Odkryj gotowy sos, włóż kofty i duś w sosie przez 10 minut. Tuż przed podaniem wymieszaj miętę z jogurtem. Nałóż kofty do miski. Podawaj z jogurtem miętowym i ryżem.

Opracowano na podstawie „Coxon gotuje dla afrykańskich królów”, odc. 2


 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 129 innych kanałów? Pakiet Optimum+ w promocyjnej cenie! ZAMÓW ONLINE